Monday, December 2, 2013

Mina bästa lussekatter

De blev helt otroligt bra i år, lussekatterna. Saftiga och goda! Delar med mig av receptet, vet inte var jag funnit det från början men det är inte min egen komposition om vi säger så...

Lussekatter

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ägg
1 g saffran (jag mortlar lite lätt med socker och låter det dra i sprit 30 minuter innan degen)
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Sen får assistenten jobba med knådningen några minuter. Jäs sen 30 min.

Knåda och baka ut till de former du vill ha på dem. Lägg i russin och jäs 20-30 minuter.
Pensla med ägg och skjuts in i ugnen. Mitten på 225 grader ca 8 minuter,
svalna under bakduk!

Gullvagnar, lussehjärtan (?) och kusar.

No comments: