Friday, January 11, 2013

Frysen full!

Nu har vi blivit klara med älgköttet, tur att det fanns extrafrys att tillgå som sagt, annars hade det aldrig gått. Första kvällen när D kom hem med köttet var det 20 kg färs som var färdigmalen i slaktboa som vi tog reda på. Packade i påsar och kraftpapper. Vi tog ca 500 g i varje paket så det blev 40 pkt älgfärs. Och så blev det kanske 2 kg grytbitar.
Andra kvällen gav vi oss på resterande 37 kg kött i baljan. Och nu har vi då älgstekar så vi klarar oss ett tag framöver. Och filé, biffar, kött till älgskav, fransyskor, mer grytbitar och ännu mer färs. 40 kg färs totalt!
Oj vad mycket gott det ska bli framöver!! Jag har saknat älgkött så mycket =)
Slamsorna hade jag tänkt ge till räven men D tyckte att det skulle malas till katterna. Så han fick fixa det, små påsar med färs i frysen är alltså till katterna. Eller ja, Jess iallafall...Stubben vågade inte smaka...han äter inte räkor heller utan är mer torrfoderskatt....:/
Och även om kattfärsen var gjord på massor av grova senor så såg färsen god ut när den kom ut. Hade den legat i ett tråg i affären hade jag köpt en sån,så  man kan ju fråga sig vad för slaktavfall de stoppar i butiksfärs...

Något att tänka på i framtiden kan vara att skaffa en riktig vaxduk att lägga på bordet när man håller på med köttet. Det var det alltid hos mamma och mormor förr och bara lukten av äkta vaxduk får mig att tänka på kött. Några bättre knivar skulle inte heller vara dumt, det blev att slipa om dem ganska många gånger under tiden. Sen skulle vi nog bägge två behöva läsa på mer om älgens delar och användning. Vi har bägge varit med sen barnsben men inte haft befälet över själva köttbitarna. Mamma fick komma som coach en stund :)

Har sagt det förr men måste bara säga det igen: Lycka är ved i skjulet, potatis i källaren och kött i frysen!

3 comments:

Anonymous said...

Varför mala? Dela upp i mindre bitar och ge dom. Bra för tänderna och fin sysselsättning. Katter är strikta köttätare =)/ Helena

gersgaarden said...

Tror den ena katten är för högfärdig och den andre för korkad för att äta det då...Nejdå, skämt åsido (?) kan ju testa att köra på det sättet nästa gång :) Barfar du katterna också eller bara voffarna?

Anonymous said...

Barfar inte hundarna just nu..Utan kör med färskfoder, är enklare.. Katterna får även dom färskfoder plus mjau burkmat ( Mest kötthalt i..) För viktiga kattvitaminer som kan bli för lite av i färskfoder för hund. Har torrfoder hemma i reserv. Ibalnd är dom hungrigare än vad man trodde..