Friday, October 28, 2011

Skrädmjölslimpor



Jag fick stå vid bakbordet två dagar i sträck tack vare de här goda limporna. Satsen ger tre limpor varav bara en hamnade i frysen, så det var bara att sätta igång att baka mer om det skulle fyllas. Sonen brukar annars vara en smula kräsen även på bröd men det här åt han gladeligen med ord som "underbart" "namnam" och "det bästa brödet någonsin". Tror han smällde i sig nio skivor under aftonen. Innehåller skrädmjöl från stöpafors kvarn, lokalt och riktigt gott mjöl! Så här kommer receptet på joars underbara bröd.


5 dl fingervarmt vatten

50 g jäst

2 tsk salt

2 medelstora kokta potatisar (finrivna)

3 dl skrädmjöl

9 dl vetemjöl

ca 1 dl vetemjöl till utbakning.


Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Baka ut till tre limpor, jäs 30 minuter till. Sätt in bröden i ugnen 225 grader i 10 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och stå ca 20 minuter till. (ni märker själva när det är torrt inuti och det typiska ljudet när man knackar på det). Rulla in i handdukar och låt svalna.

Skorpan blir ganska hård men jag tycker det är gott och helt tvärtom mot det köpta brödet sm är lika mjukt runtom...

Njutes gärna nybakat och varmt med en rejäl klick riktigt smör ;)

2 comments:

Christina said...

Åh tack för receptet, det ska jag absolut testa!!
Har skrädmjöl hemma som jag menat mig baka av och dina limpor verkade ju vara jättegoda enligt Joar! ;-)

gersgaarden said...

Ja det kan vi varmt rekommendera! Skrädmjöl har en sån härlig doft när man jobbar med det i köket